==האקתון - מה זה ולמה זה טוב?==
האקתון הוא תהליך עבודה שהפך לנפוץ מאד בשנים האחרונות, בהתחלה בעיקר אירוע מנוהל וקצר (לרוב בין 24 שעות לימים בודדים) שנועד לייצר מענה חדשני לבעיות באמצעות בתהליך עיצובי מואץ ותחרותי. השימוש בכלי התבסס במהלך בשנות ה-2000 בחברות טכנולוגיותומסחריות, ובהמשך הפך לנפוץ גם במגזר הציבורי ובעמותות שונות. התהליך כולל כינוס של מומחים מתחומי ידע ובארגונים שונים למציאת פתרון ממוקד לאתגר שהוגדר מראש. בדרך כלל הוא כולל תחרות בין קבוצות קטנות ומגוונות (יחסית?) המנסות למצוא פתרונות חדשניים לבעיות באווירה "חופשית" שמבקשת לעודד יצירתיות.
השימוש בהאקתונים מייצר מספר יתרונות בסביבה הפנים ארגונית – מדובר בכלי זול יחסית, שמעודד עובדים לחשוב במשותף על אתגרים ולהיחשף למספר נקודות מבט על הבעיה. האווירה בדרך כלל משוחררת יותר ומעודדת שיתופי פעולה לא רשמיים שקשה לייצר בשגרת העבודה הרגילה.התהליך כולל בדרך כלל 2 שלבים מרכזיים:
# '''יציאה לדרך''': '''הגדרת הבעיה המרכזית שתעמוד בבסיס התהליך'''. זו, תקבע בתורה, את ההרכב הרלוונטי של המשתתפים שיוכל להוביל לתוצאות אפקטיביות. בשלב זה כדאי לחשוב אילו מומחי ידע חייבים להיות סביב השולחן, והאם נכון יהיה לשלב בתהליך גם משתתפים חיצוניים לארגון.# '''כינוס המשתתפים''': השקת התהליך באמצעות כינוס פיזי/וירטואלי של המשתתפים לצורך הצגת האתגר ופתיחת התחרות. בשלב זה המשתתפים מתחלקים לקבוצות קטנות ומגוונות (יחסית) המתחרות ביניהם על גיבוש "תוצר" (אבטיפוס, קוד, הצעת מדיניות וכדומה) בזמן קצוב. במקרים רבים הכינוס מהווה "שבירת שגרה" עבור המשתתפים ומושקעים משאבים כדי לייצר אווירה בלתי פורמלית (מקום הכינוס, כיבוד, צוותים מגוונים) כדי לעודד חשיבה יצירתית. מנקודת מבט ארגונית יש לתהליכי האקתונים מספר יתרונות – מדובר בכלי זול יחסית, שמעודד עובדים לחשוב במשותף על אתגרים ולהיחשף למספר נקודות מבט על הבעיה. האווירה המשוחררת יותר ומעודדת שיתופי פעולה לא רשמיים שקשה לייצר בשגרת העבודה הרגילה. השימוש בהאקתונים יהיה אפקטיבי בעיקר במקרים בהם ישנה הסכמה ארגונית מהי הבעיה שצריך לפתור, אך נדרש ריכוז מאמץ (זמן, ידע, מומחים) כדי להגיע לפתרון היעיל ביותר. ==שימוש בהאקתונים בסוגיות מערכתיות ואסטרטגיות ==
אבל, וזהו אבל משמעותי, האקתון זה כלי עבודה שרלוונטי בעיקר עבור בעיות בעולם המורכב או הניתן לידיעה. כלומר, מדובר בבעיה שאנחנו כארגון לא הכרנו, אך מישהו בחברה אחרת/באקדמיה/ בספרות התיאורטית התמודד איתה בעבר בהצלחה. בהשקעה נכונה של משאבים (זמן, הבאת מומחים שונים, ידע חיצוני) ניתן לאתר ולנתח את הקשר הלוגי הקיים בין הבעיה לפתרון ולפעול בהתאם.