קורסים והכשרות/סדנת חדשנות
מודלים לקידום חדשנות והתנסות בפיתוח פתרונות חדשניים
מטרת הסדנה
חשיפה לגישות וכלים מתחום פיתוח החדשנות והתנסות בכלים אלו לטובת הטמעה של חשיבה חדשנית בעשייה היומיות של עובדים מובילים בארגון.
רציונל הסדנה
המורכבות הגוברת של העשייה הארגונית בעידן המודרני לצד עלייה בנגישות ובמגוון של אפשרויות פעולה מחייבים ארגונים לקדם חדשנות בכלל תחומי הפעולה. לחדשנות תועלות רבות, בניהן ניתן למנות את ההיבטים הבאים:
- פתרונות לקידום היעילות הארגונית – פתרונות חדשניים מאפשרים התגברות על חסמים מסורתיים בצורת העבודה, באופן שמשפר את התפוקות של ארגונים. כך, למשל, פתרון חדשני לניהול חדר מיון עשוי לשפר את מהירות הטיפול במטופלים.
- פיתוח האפקטיביות של הארגון בהתמודדות עם מציאות משתנה – חדשנות מאפשרת התמודדות טובה יותר עם לקוחות הקצה ועם אתגרי הליבה. חדשנות אפקטיבית מקדמת על כן גם את התוצאות. פתרון אפקטיבי עשוי לשפר לא רק את כמות, מהירות, ואיכות הטיפול, אלא גם את השלכותיו (בהמשך לדוגמה הקודמת – באופן שמוביל להפחתת תחלואה לאורך זמן באוכלוסיה).
- רתימת עובדים ומוטיבציה – מערכת חדשנית מצליחה לרתום את העובדים לקידום אתגרי הליבה באופן שמקדם את רתימת העובדים ואת תרומתם.
- חדשנות מלמטה למעלה – תרבות של חדשנות מאפשרת רתימה של נסיון וידע מ'רצפת הייצור' לפתרון בעיות ברמת הארגון. כך, למשל, פתרון במחלקה אחת עשוי להיות מוחל על הארגון כולו ולשפר הישגים במגוון תחומים.
עם זאת, קיימים חסמים מהותיים לקידום חדשנות בארגונים. חסמים אלו נעוצים במורשת ארגונית קשיחה, בהיעדר קשב מצד שותפים ומנהלים ובהיעדר כלים ותחושת מסוגלות מצד העובדים. האתגר הופך להיות סבוך עוד יותר כאשר מדובר בארגונים שצורת הפעולה שלהם היא רוטינית בעיקרה (ארגונים בהם מתקיימת עבודה במשמרות, עבודה אינטנסיבית מול קהל וכיוב') מאחר ואין שהות לפיתוח כלים ומענים חדשים. לאור האתגרים הללו פותחו בשנים האחרונות מגוון כלים להתמודדות עם חסמים אלו, כלים עמם נעבוד בסדנה.
כדי לקדם חשיבה ופעולה חדשנית בקרב המשתתפים/ות נבקש לפעול במתווה הכללי הבא:
- חשיפה לגישות וכלים – אנו נסקור בפני המשתתפים גישות, עקרונות וכלים לקידום חשיבה ועשייה חדשנית בארגון.
- התנסות רלוונטית בכלים אלו – נקיים התנסות מודרכת בכלים ובגישות שילמדו במטרה להטמיע את צורת החשיבה, ולקדם במקביל את הפיתוח של הפרוייקטים של המשתתפים/ות.
- חילוץ והשראה – חדשנות היא גישה מדבקת – כאשר אחדים מאיתנו דוגלים בה היא נוטה להתפשט הלאה. אנו נבקש לחלץ מן הנוכחים עשייה חדשנית שלהם ושל שותפים שלהם, וכן נציג מקרי מבחן רלוונטיים.
- רפלקציה והטמעה – התבוננות בהתנסות ובכלים והבנת הרלוונטיות שלהם בעשייה השוטפת של המשתתפים.
מבנה הסדנה
להלן מבנה טנטטיבי של שני ימי הסדנה, השעות המדוייקות וכן סגירה סופית של התכנים תערך בתיאום עם הלקוח.
יום א': חדשנות ברמה האישית | יום ב': חדשנות ברמה הארגונית | |
סשן א' (1:30 ש') | פתיחה: למה צריך חדשנות ולמה זה לא קורה מאיליו?
פירוט: מושגים מרכזיים בחדשנות |
חסמים ארגוניים לקידום חדשנות ואיך אפשר להתמודד עמם?
· איך נעצב סביבה מקדמת חדשנות? · חדשנות מול יזמות ואיך נשלב בניהן |
סשן ב' (1:30 ש') | חדשנות לקידום יעילות: כלים והתנסות
התנסות: פיתוח המיזם האישי והצגה |
מקרה מבחן + דיון
מקרה המבחן יבנה יחד עם צוות הקורס במטרה להדגים ניסיון בתחום דומה שיש בו הצלחה, לצד האתגרים המובנים בתחום. |
סשן ג' (2:00 ש') | חדשנות לקידום אפקטיביות: כלים והתנסות
· ניתוח פוטנציאלים · גיבוש רעיון מחולל · כינוס לצורה ומתווה | |
סשן ד' (1:00 ש') | סיכום הלמידה | סיכום ורפלקציה |
אודות דואלוג
חברת דואלוג מלווה ארגונים בהתמודדות עם בעיות מורכבות ולמול אי-וודאות ושינוי. לצוות החברה נסיון בהובלת תהליכי חשיבה ושינוי בחברות וארגונים מן המגזר הביטחוני, הציבורי והעסקי. אנו מסייעים לארגונים לרתום כלים מעולם החשיבה המערכתית והמנהיגות ההסתגלותית לטובת פיתוח מענה רלוונטי לאתגרי השעה. דואלוג מקדמת מענים חדשניים ורעננים לפתרון בעיות עמוקות וסוררות בארגונים ומכשירה מנהלים ועובדים בתחומים אלו.
צוות הסדנה
- יותם הכהן, מייסד ומוביל של מיזם דואלוג, יועץ ומלווה הנהלות בתהליכי חשיבה המתמודדים עם משברים הנובעים משינויים מואצים בסביבה החיצונית. פועל כיום במספר פרויקטים במגזר הביטחוני, הממשלתי והפרטי. מומחה בעיצוב תהליכים לאפיון והטמעת מערכות טכנולוגיות תומכות לניהול ידע בעולם מורכב. בעבר, שימש כראש צוות תפיסת הביטחון הלאומית במכון ראות.
- מתן רוטמן הוא שותף בתהליכי הייעוץ בדואלוג, מייסד-שותף של חברת Shoox, שותף בחברת OpenFox, ומנהל מותג בקרן לחברה האזרחית. מתן שימש בעבר כיועץ בתחום ניהול הידע במטה לקידום הרפורמה בנציבות שירות המדינה. למתן רקע בתחומי חקר מדיניות, לצד הכשרה בתחומי הגרפיקה, והתכנות, והוא בוגר תואר ראשון במדע המדינה ויהדות.