חשיבה מערכתית

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חשיבה מערכתית היא יכולת ההתבוננות בסביבה סבוכה המורכבת מאלמנטים רבים, ופיתוח אסטרטגיות להובלת שינוי בתוכה. בשנים האחרונות החשיבה המערכתית תופסת מקום נרחב מאוד בפיתוח יכולות אסטרטגיות של ארגונים וחברות. יש להבחין בין חשיבה מערכתית מלשון מערכת, לבין דרג מערכתי, מלשון מערכה. כמו כן, יש להדגיש כי חשיבה מערכתית אינה מערכתיות או קונפורמיזם.

מקורות החשיבה המערכתית

מקורותיה של החשיבה המערכתית בארגונים מצויה בתחום של הנדסת תעשיה וניהול. הצורך לארגן פרוייקטים מורכבים ומרובי משתנים הוביל ליצירת מפות תכנון שבהן מרכיבים רבים מתחברים יחד למערכת אחת. עם זאת, החשיבה ההנדסית על מערכות מתמצה בסוף לתחום המערכות הסגורות שבהן ניתן להבין את הקשר הלוגי/סיבתי בין כל המרכיבים. בעולם של מערכות סבוכות שבו לא ניתן להבין את הקשר הסיבתי בין כל המרכיבים יש צורך לייצר כלים תפיסתיים חדשים. החשיבה המערכתית בארגונים ובמערכות סבוכות, שנסמככת תורת המערכות הסבוכות נכנסת בדיוק לפער הזה. אמנם, לתחום זה יש אבות רבים, אך אנו בדואלוג ממשיכים את גישתם של מי שלדעתנו הם פורצי הדרך בתחום של החשיבה המערכתית בארגונים:

צבי לניר

צבי לניר שימש כקצין מודיעין במהלך מלחמת יום הכיפורים. לניר, חש לאחר המלחמה כי האופן שבו ניגש חיל המודיעין ולאחר מכן וועדת אגנרט לבחינת המחדל ההתרעתי איננו מספק והחליט לצאת למסע מחקרי אישי הנסמך על מחקר היסטורי וקוגניטיבי לבחינת שורשי הכישלון. לניר כתב את עבודת הדוקטורט שלו בנושא ההפתעה, שם גיבש את מושג ההפתעה הבסיסית, ופרסם אותה בספר הנושא את אותו שם. חלקו הראשון של הספר מוכיח באופן היסטורי כי מחדל ההתרעה ביום הכיפורים לא נבע מכשל מקומי או אישיותי אלא מגישה כוללת שאיננה רלוונטית. בחלקו השני של הספר לניר משרטט קווים מנחים לאופן הלמידה הנדרש במצבים של הפתעה בסיסית.

לטענת לניר, במלחמה נחשף פער רלוונטיות תפיסתי שלא ניתן לסגור בעזרת עוד מידע. זאת, מאחר והמסגרת התפיסתית עימה בחנה ישראל את המציאות חדשלה מלהיות רלוונטית. את הלמידה הנדרשת במצב זה של פער בסיסי מכנה לניר למידה בסיסית, ומאפייניה שונים מן הלמידה המצבית. תכליתה של הלמידה הבסיסית איננה לצבור עוד מידע, או להעשיר מסגרת קיימת, אלא ליצור גישה חדשה להבנת המציאות. את התהליך הזה מכנה לניר מסגור מחדש.

לאור הבנת תופעת ההפתעה הבסיסית, יצא לניר לתהליך של הבנה של שיטות הלמידה הנדרשות בעולם הסבוך. לניר פיתוח מאוד את הכלים להמשגה בתוך מתארים אלו מתוך הבנה כי לנפש האנושית יכולות להבין את המערכות הסבוכות דרך התבוננות שמהווה לוגיקה מסוג אחר לזה המוכר (הוא מכנה זאת אבדוקציה). במסגרת תהליך זה הקים לניר את חברת פרקסיס שמתמחה בליווי תהליכי למידה מסוג זה. ניתן להתוודע לתובנותיו של לניר אודות מאפייני החשיבה המערכתית במערכות סבוכות בספר האלקטרוני שפרסם לאחרונה פנקס הכיס של השועל.

שמעון נווה

האופרציה הסובייטית

תורת המערכת הסבוכות

תיאוריית הכאוס

כישורי החשיבה המערכתית

קישורים חיצוניים

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=חשיבה_מערכתית&oldid=4293"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.