עיצוב-תכנון-ניהוג

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עיצוב תכנון וניהוג הם שלושה שלבים בהובלת מהלכים מערכתיים מורכבים המצריכים חיבור בין תפיסה חדשה למימוש בפועל (למשל - שינוי ארגוני, מיקוד עסקי חדש וכיוב').

גישה זו יונקת מתחום עיצוב המערכה, כאשר שלושת השלבים מארגנים גם את היבטי השיתוף בארגון: עיצוב (גיבוש הבנות מארגנות לתהליך); תכנון (תרגום ההבנות לתהליכים ממשיים בארגון) וניהוג (יישום ובקרה של תוצרי התכנון). שלבים אלו מצריכים לא פעם תנועה אחורה וקדימה בניהם (תהליך התכנון מייצר תובנות מארגנות חדשות למשל).

עיצוב

שלב העיצוב הוא הבסיס הפרדיגמטי של השינוי, והוא מבוסס על תהליך למידה אסטרטגי המסוגל לקיים רפלקציה לנחות היסוד ואופני הפעולה הארגוניים. צוות העיצוב נדרש לשהות בעמימות, לקיים פרובלמטיזציה של המצב הקיים, להבין את הנחות היסוד של הארגון, ומתוך כך להתחיל ביצירת מסגרת תפיסתית חדשה. מדובר בשלב שמחייב אינטימיות רבה, ועל כן קשה מאוד לשתף בו רבים. שלב העיצוב מצריך כלים מעולם פיתוח הידע והלמידה הבסיסית, על מנת להגיע לכינוס מוסכם ומכווין של המשך התהליך.

בתארם את תהליך השינוי האסטרטגי שנערך באגף המודיעין בצה"ל בשנים 2010-2014 מתארים ראש אמ"ן, האלוף כוכבי, ואל"מ אורטל את תוצרי שלב העיצוב באופן מדוייק:

שלב העיצוב הוא המרכיב המכונן והמניע של תהליך השינוי ביותר ממובן אחד: ראשית, לפני שלב העיצוב היתה התפיסה לפיה נדרש שינוי מהותי באמ"ן נחלתם של של מעטים בלבד. הדיון העיצובי בצוותים ובצוות ההיגוי הבכיר העמיד לאמ"ן כגוף מראה ברורה ומשותפת, מראה ששיקפה , לראשונה לכולם, את הפער בין המצוי לרצוי. שנית, ההבנה שמתקיים פער בין ההתנהלות והתפוקה האמ"נית לבין דרישות המציאות, והבירור הנוקב על מקורות הפער הזה, הכריחו אותנו לצאת מ"אזורי הנוחות", הן כפרטים והן כמערכים. שלישית, רק היציאה מאזורי הנוחות הללו אפשרה לחשוף ולדון בהנחות יסוד שחלקן אף לא היו מודעות לכולנו.

– 'מעשה אמ"ן' - שינוי קבוע במציאות משתנה,‏[1]

תכנון

שלב התכנון הוא המקום שבו תובנות העיצוב מקבלות צורה בתוך השיח הארגוני-ניהולי. שלב זה נדרש לתרגם את התובנות לשפה מעשית וקונקרטית, ובשל כך מאפשרת חלוקה לצוותי תכנון שונים. החלוקה לצוותי התכנון מאפשרת ניכוס ורתימה של התוצרים המופשטים של שלב העיצוב על ידי דרג הביניים בארגון, ועל כן יש לו חשיבות קריטית להצלחת המהלך.

ניהוג ויישום

הניהוג הוא התרגום של הגורמים השונים את תוצרי התכנון. במהלך זה, מחילים העובדים והיחידות את תובנות התכנון איש איש על תחומו. שלב היישום הוא השלב הקריטי במימוש ורתימת כלל גורמי הארגון למהלך. שלב הניהוג מחייב הובלה של התהליכים כפרוייקטים המדווחים סטטוס התקדמות, ותהליך הבקרה - יחד עם הסברה ורתימה אודות התהליך כולו - הוא בבחינת הצהרת המחויבות של הנהלה לשינוי, שבתורה רותמת את העבודים לתהליך.

עיצוב-תכנון-ניהוג.png

לקריאה נוספת

פוסטים בנושא עיצוב בבלוג דואלוג

הערות שוליים

  1. אלוף אביב כוכבי ואל"מ ערן אורטל, 'מעשה אמ"ן' - שינוי קבוע במציאות משתנה, בתוך בין הקטבים - סוגיות עכשוויות באמנות המערכה, גליון 2, יולי 2014., עמ' 26.

יש שותפים רבים לכתיבה במאגר הידע. מאמר זה נכתב ברובו על ידי יותם הכהן. ניתן לצטט אותו באופן הבא:

יותם הכהן, עיצוב-תכנון-ניהוג, מאגר הידע של דואלוג, 2018.

הטקסטים במאגר הידע מוגשים תחת רישיון CC-BY 4.0 וניתן לעשות בהם שימוש חופשי כל עוד ניתן קרדיט וקישור למקור.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=עיצוב-תכנון-ניהוג&oldid=11955"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.