קוד פתוח

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Opensource.svg

המעגל שאיננו נסגר: הלוגו של יוזמות הקוד הפתוח לצד תוכנות מוכרות בתחום.

הקוד הפתוח היא תפיסת עולם לפיה כל משתתף שיש לו את הידע הנדרש יכול להיות שותף בעיצוב מוצר ולהנות ממנו. מהפכת הקוד הפתוח החלה בעשורים האחרונים מתהליכים בעולם התכנה, במסגרתם תכונות יצאו לשוק כך שקהל המתכנתים יוכל לעצב את הקוד הפתוח כראות עיניו, ולחילופין, קהילות של מפתחים יצרו מערכות מורכבות לשימושים שונים (ממערכות הפעלה וכלה במערכות לאתרי אינטרנט). אנו סוברים שרעיון הקוד הפתוח מגלם בחובו הזדמנות עמוקה לשינוי בגישת הניהול ובשאלות האסטרטגיה של ארגונים.

מקורות מהפכת הקוד הפתוח בעולם התוכנה

רוב מוצרי התוכנה שנוצרו במהלך שנות ה-90 נארזו כך שלא ניתן יהיה להעתיק או לשנות את הקוד לפי הצורך. התנופה של הקוד הפתוח, שהחלה כתנועה של שיתופי פעולה לא מאורגנים בתחום התוכנה (למשל - פיירפוקס, לינוקס, מדיה-ויקי ועוד רבים אחרים) הובילה לבסוף להצטרפות של חברות גדולות, ובראשן גוגל, לפיתוח תוכנות (למשל - גוגל כרום) ומערכות הפעלה (למשל - אנדרואיד) בקוד פתוח. לדידן, לא הקוד הוא המוצר שלהן, אלא היכולת לעצב את האקוסיסטם הטכנולוגי שכולנו שותפים בו. תוכנות הקוד הפתוח מאפשרות לכל אחד להכנס לנבכי התוכנה, ללמוד, להוסיף ולשנות לפי הבנתו, ולתרום לפרויקט הקהילתי בחזרה. בשל כך הן זוכות לאורך זמן לשיפורים רבים ולסביבה רחבה של פיתוחי משנה זולים.

עולם עסקי בקוד פתוח

בזירה התחרותית של עידן כלכלת הידע, הערך של היזם איננו ההון שברשותו, אלא הנגישות שלו ויכולתו לקיים יחסי גומלין של ידע מתהווה עם סביבתו. אמנם, חברות גדולות וחברות נישה רבות, מבוססות על מודלים עסקיים של קוד סגור, אך אלו נדרשות יותר ויותר להתאים את המודל העסקי שלהן לעולם המשתנה. בתחרות שנוצרת בין מוצרי ליבה חינמיים, לבין מוצרים בתשלום, החברות נדרשות להציע מוצרי דגל ברמת גימור גבוהה מבעבר, להוריד מחירים, ולכרוך את התכנה בחוויה רחבה יותר, בחומרה ובשירותים.

למעשה, מהפכת הקוד הפתוח איננה נוגעת רק לעולם התכנה, אותו שינתה באופן רדיקאלי - במציאות שבה הידע נגיש לכל אחד, גם עולם הייצור עובר שינוי, ואפילו עולם השירותים האישיים, החל מתיקונים יומיומיים וכלה בשירותים רפואיים שגרתיים. השינוי הזה, בתורו, מחולל אדוות של השפעות תרבותיות, מעצם העובדה שהוא משנה את הדרך שבני האדם מתייחסים למוצרים, ויש לו בהכרח גם השפעה על יחסי העבודה בתוך ארגונים. על בסיס זה, מדובר בשנים האחרונות יותר ויותר על ארגונים פתוחים אשר מעצימים את יכולתם של הפרטים בארגון לתרום מכשרונם וממרצם למטרות הארגוניות הרחבות.

תשתית ארגונית בקוד פתוח

במציאות הנתונה ארגונים נדרשים לייצר התשתית לפעולה במאפיינים של קוד פתוח הן למול הסביבה הפנים ארגונית (שיתוף מידע, ידע ושיתוף פעולה) והן למול הסביבה החיצונית. במצב שבו היבטי הנגישות והקישוריות הופכים מרכזיים יותר יותר, על מנתשלא לייצר פער בלתי ניתן לגישור בין החיים להקשר העבודה, השיח בארגונים חייב גם הוא להתבסס על פרוטוקולים של קוד פתוח.

עקרונות הפעולה בשוק של קוד פתוח

עקרון הזמניות

תוצרי הקוד הפתוח מצויים תחת בקרה ושינוי מתמידים של קהילת המשתמשים. כך, כל תוצר מספק את המענה המיטבי ברגע נתון. אולם, מציאות זו אינה מאפשרת וודאות גבוהה לאורך זמן. בדומה לעקרונות חכמת ההמונים, גופים ופרטים שלוקחים חלק במגרש הקוד הפתוח חשופים לשינויים מצד מספר לא ידוע של בעלי עניין. בין היתר, עובדה זו מחסנת את המערכת ממיסוד יתר ומפטישיזם של תוצרים ומותגים.

פעולה מקדמת הבנה

אחד המאפיינים של עולם של הקוד הפתוח הוא אבדן היומרה 'להבין את כל העולם' - הוא גדול עליך, והוא גם כל הזמן משתנה. הכישור המרכזי הנדרש הוא היכולת לשלוח את הרשת ולאסוף/לדלות רעיונות הצעות, גרוטאות רלוונטיות ולהתקשר עם ההתקדמות של יוזמות אחרות.

עקרון המשחקיות

שני עקרונות היסוד של הקוד הפתוח: עקרון הזמניות ועקרון ההבנה דרך פעולה, משחררים את שחקני הקוד הפתוח מרסן הכבדות שעומד בבסיס עולם האסטרטגיה והתכנון. משמע, כדי להפוך לשחקן משמעותי בקוד הפתוח עלייך לנסות, להמר, לשחק, עלייך לפתח התנהלות של easy going. שכן תוחלת המחיר שתשלם על העדר פעולה גבוהה מן המחיר שתשלם על טעות.

יצירה מבוססת העתקה בטלאים

כאשר חלקים רבים מן הקוד כבר מפותחים, האתגר הוא ליצור "תוכנות טלאים" המבוססות על מוצרי קוד פתוח רבים לטובת מימוש הערך המבוקש. גם בתחום הניהול, האתגר הוא לעשות שימוש במוצרים שכבר פותחו - בארגון ומחוצה לו - לטובת השגת היעדים הרצויים, בטווחים קצרים יותר ובעלויות קטנות.

למידה קהילתית

הערך של למידה ארגונית קהילתית הופך בעולם הקוד הפתוח מוחשי ומניב. אנשים רבים מסוגלים ליצור ביחד מוצרים רבי השפעה. את עקרונות הלמידה של הקוד הפתוח ניתן להתמיר גם לעולם פיתוח הידע ולהיעזר בהירתמות של גורמים רבים לסייע בעיצוב אסטרטגיה רלוונטית.

האתגר - התמרה בקוד פתוח

אחד האתגרים שעולם הקוד הפתוח מייצר הוא השאלה מה לפתח ומה לשאול מן המוכן. כדי לענות על שאלה זו יש להגיע לבהירות אסטרטגית ביחס למוצר או ליעדים המבוקשים. פעולה נרחבת במוד של "העתק-הדבק" עשוייה להוריד מאוד עלויות פיתוח אך גם לגרום לאבדן ההיגיון המארגן.

בין קוד סגור לקוד פתוח

קוד סגור (Proprietary) קוד פתוח
נוצר במסגרת יוזמה עסקית או ממסדית נוצר על ידי שותפויות של פרטים, התארגנויות וחברות
הרווח המרכזי של החברה נובע מהשליטה בקוד (ע"ע אופיס של מייקרוסופט) הרווח העיקרי מהקוד נובע מעיצוב הסביבה, ממכירת שירותים ותוספים נלווים (ע"ע גוגל כרום)
תחרות על קונים תחרות על משתמשים בפועל
יכולת של המשתמש להשפיע על המוצר רק במסגרת שהוגדרה עבורו יכולת של משתמש הקצה לעצב את המוצר, לפי מידת המסוגלות הטכנולוגית שלו.
תוספים ושינויים נוצרים על ידי המפתח הראשי תוספים ושינויים נוצרים כל הזמן על ידי קהילת המפתחים
דוגמאות בולטות: מיקרוסופט אופיס, פוטושופ,Mac OS X פיירפוקס, אנדרואיד, אופן אופיס, וורדפרס, מדיה-ויקי

ייעוץ אסטרטגי בקוד פתוח

התפיסה הקלאסית של חברות הייעוץ מתמקדת במקצוענות שעושה את העבודה מאחורי הקלעים, ומעבירה ללקוח מוצר מוגמר שאותו הוא צריך לממש. המוצר, מבריק ככל שיהיה, מעקר את יכולות החברה להתחדש, בכך שהוא מסרס את יכולתה לפתח אסטרטגיה ולמידה באופן עצמאי. בצורה זו, כל הדרג הניהולי של החברה הופך לתפעולי בלבד. את הגישה הזו אנו מכנים יעוץ בקוד סגור.

קוד פתוח הוא תפיסת עולם - הערך המוסף של היזם בסביבה התחרותית של כלכלת הידע, איננו הבלעדיות שלו בתחום מסוים, אלא היכולת שלו לקחת חלק בשיח קבוצתי של ידע מתהווה ולתרום בעיצוב הסביבה המשותפת. בעולם זה, השילוב בין מיומנות וכישורי-חדשנות הוא טביעת האצבע הייחודית שמובילה להצלחה מעשית. בעזרת המיומנות והחדשנות ניתן לקיים את קצב הלמידה הגבוה שנדרש בסביבה מתהווה.

מהפכה דומה נדרשת גם בתחום הפיתוח הארגוני והאסטרטגי. הצורך של חברות למול קצב השינוי הגובר היא לא אסטרטגיה מבריקה וסטטית, אלא שדרוג של יכולת הלמידה הארגונית, מה שמכונה ליווי תהליכי חשיבה אסטרטגיים. היכולת הזו כבר מצויה בארגון אבל צריך להעצים אותה ולתת לה כלים ושפה. הייעוץ בקוד הפתוח מנחיל את הכלים והשפה להמשך התהליך בעתיד, מתוך ההבנה שאנו יוצרים סביבה ניהולית שבתוכה יהיה לנו מקום גם בעתיד.

לקריאה נוספת

בתחילת הדרך קראנו למיזם שלנו "ייעוץ אסטרטגי בקוד פתוח". הרעיון שעמד מאחורי השם הארוך הזה קשור לאחד הביטויים המרכזיים של ...

‎Posted by ‎דואלוג Do-Alogue‎ on‎ ראשון 10 ינואר 2016

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=קוד_פתוח&oldid=9222"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.