אתגר הסתגלותי

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אתגר הסתגלותי, לפי גישת המנהיגות ההסתגלותית של חפץ ולינסקי, הינו הקושי של קבוצה להסתגל למציאות שאיננה הולמת עוד את תפיסת עולמה. הסתגלות זו, נוגעת תמיד בשינוי של דפוסי פעולה וערכים, ועל כן היא קשה כל כך ומצריכה מאמצים מכוונים של מנהיגים מחוללי שינוי. מאחר ומקורו של האתגר נוגע ברלוונטיות של תפיסת העולם הקיימת, קשה אפילו להכיר בקיומו, ועצם ההכרה היא שלב הכרחי בהתמודדות.

האתגר ההסתגלותי נובע מסתירה בין מספר ערכים בסיסיים של הקבוצה, או ממפגש בין התפיסה המוצהרת לבין השטח. ברגע שהערכים באים בחיכוך עם מרחב הפעולה, אנו מזהים סתירות וחוסר הלימה בין התפיסה של הקבוצה את עצמה לבין האופן שבו היא פועלת.

השלכותיו של האתגר ההסתגלותי ניכרות בכל רבדי המערכת. ההתמודדות עם האתגר ההסתגלותי דורש פעולה של מנהיגות הסתגלותית המתבטאת במוכנות לפתח דרכי פעולה חדשות ומותאמות. החלה מוצלחת של המנהיגות ההסתגלותית תתבטא בשינוי הסתגלותי במערכת.

דוגמה

לדוגמא, בנושא תוכניות הבוגרים של תכניות מנהיגות שונות, התפיסה המוצהרת מתייחסת לזמן שבו החניך בתכנית האם כמרחב ההכשרה המרכזי. בשעה שהחניך נמצא בעולם של הגשמה, ההנחה האמורה מצרה מאוד, מאחר ולמעשה כאשר החניך הופך לבוגר הוא פוגש עולם שלם של גירויים וערכים שונים, וכדי להסתגל הוא מחוייב לשנות את תפיסתו כך שתוכל להכיל את המציאות ולאפשר פעולה בעולם ערכי מגוון ומרובה גישות. לעתים מפגש זה מוביל לכך שהזיקה בין הבוגר לתכנית האם הופכת לבלתי רלוונטית. וכך, הבוגר מאבד את תכנית האם כבית ובסיס להשען עליו, ואילו התכנית מאבדת את בוגריה כשגרירים וסוכני פעולה ושינוי. האתגר ההסתגלותי בעניין זה, נוגע לקושי שיש לתכניות האם לאמץ תפיסת עולם חדשה שעומד בניגוד לתפיסתה הקודמת את עצמה כחממה/מגדלור, ולהפוך לסוכן מאפשר המשמר זיקה של שותפות עם הבוגר.


אתגר טכני ואתגר הסתגלותי

ניתן לחלק את האתגרים שארגון ניצב בפניהם, לשתי קטגוריות - אתגרים טכניים (בדרך כלל מהעולם הפשוט והמורכב) והסתגלותיים (מהעולם הסבוך והכאוטי). האתגר ההסתגלותי, בניגוד לטכני, דורש יצירה של ידע והבנה חדשים המכוננים שינויים במבנה הפורמאלי והבלתי פורמאלי ובאופן הפעולה של הארגון. החשיבה ההסתגלותית נובעת מן המימד הלא-פורמאלי שבארגון בניסוח הבעיה כמו גם בהתנעת המענה. יש לציין כי המושג אתגר טכני לא מתייחס ל'עיסוק בברגים', אלא לאתגר שהחברה כבר פיתחה לגביו את הידע ואת טכניקת ההתמודדות עמו, ברמה טכנולוגית, ידע ארגוני וכיוב'.

לרוב, אתגר הסתגלותי הוא תוצאה משנית של התמודדות לקויה עם בעיה - כאשר אנו מתמודדים מול אתגר הסתגלותי אנו נאלצים לעמוד בתחילה מול הבעיות המשניות שהוא מייצר, בעיות שקל לסווגן כטכניות. אך במצב זה, אין די בהסתגלות לשינוי כלשהו בסביבת הפעולה דוגמת הטמעת טכנולוגיה חדשה בארגון או מענה לרגולציה חדשה. בניגוד למענה הטכני, יש לזהות את מקורות ההתנגדות לשינוי הארגוני ואת המתחים הבסיסיים בתרבות הארגונית שמעיבים על ההסתגלות לשינוי, ולהניע את בעלי העניין לשיח אמיץ וביקורתי בנוגע למתחים בסיסיים אלו.

ההתמודדות הארגונית עם אתגרים הסתגלותיים

בשל הנגישות של השפה הטכנית בעולם הארגוני, יש לארגונים נטייה להתמודד עם ראשית עם האתגרים הטכניים, ולדון את כל האתגרים הארגוניים כאתגרים הניתנים לפתרון טכניים. הניסיון לפתור בעיות הסתגלותיות בכלים טכניים מוביל להשקעת משאבים רבים ללא תוצאות בנות-קיימא. למעשה, דרך התמודדות זו, איננה פותרת את הבעיה, ולא פעם היא מעלימה את הסימפטומים תוך העמקת הבעיה. למפרע מתברר כי הטיפול הטכני מוביל לשינוי חיצוני בלבד ולהופעת בעיות נוספות באיזורים נוספים. כדי להתמודד עם אתגרים אלו, יש לנהל תהליך למידה שמתוכו הם נחשפים, ותוך כדי הדיון נוצר מומנטום של שינוי והשפעה. המנהיגות ההסתגלותית נדרשת במרחב זה כדי לקדם שינוי מהותי ובר קיימא.

לקריאה נוספת

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=אתגר_הסתגלותי&oldid=3976"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.