חשיבה אסטרטגית

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Strategy Concept.svg

חשיבה אסטרטגית היא היכולת של המובילים בארגון לייצר הבנה של הסביבה ושל המערכת באופן הנוטע בהירות וכיווניות במערכת כולה. האסטרטגיה נוגעת לתכלית אליה שואפת הקבוצה יחד, אשר אותה הם מבקשים לממש.

ככל שהסביבה נהיית דינאמית וסבוכה יותר, קשה יותר להנהיר את האסטרטגיה. היעדר חשיבה אסטרטגית, כתוצר של אינרציה, או של שימוש בגישות ומודלים בעייתים (דוגמת מודל הSWOT) מכביד ומקשה על הדרג הניהולי, והוא מחלחל פנימה והחוצה באופן הרסני. ברמה החיצונית הארגון יחווה ירידה בתפוקות, ופגיעה ביכולת לממש הצלחות וברמה הפנימית נראה אבדן אמון ומתחים פנימיים.

חשיבה אסטרטגית מול תכנון אסטרטגי

תכנון אסטרטגי: מבט ביקורתי

מעגל תכנון אסטרטגי - במוקד הביקורת של מינצברג

בעשורים האחרונים עולה בעולם המחקר הארגוני והאסטרטגי קול המבקר את חולאי התכנון האסטרטגי במצבו הנוכחי. הביקורת המוכרת ביותר נשמע מפיו של פרופ' הנרי מינצברג בספרו "עלייתו ונפילתו של התכנון האסטרטגי" ("The Rise and Fall of Strategic Planning"). לדידו, הבעיה היא שהתכנון האסטרטגי מעקר את היכולת לחולל חשיבה אסטרטגית. אסטרטגיה לדעתו מצריכה לסינתזה של היטלים רבים באופן המייצר חזון חדש ורלוונטי. התכנון, לעומת זאת, הוא אנליטי בבסיסו, קרי - מפרק את המערכת לתתי היבטים, ועל כן איננו מצליח לייצר את הסתגלות הנדרשת. בשל כך, נוצרת בארגונים נכות ביחס ליכולתם ליצור חשיבה אסטרטגית לאורך זמן, והרלוונטיות שלהם הולכת ודועכת.

בנוסף, עולה ביקורת על ההפקעה של התכנון האסטרטגי משגרת היומיום בארגונים באופן שמעלה את עלויות התכנון ומקשה עליו בפועל מאחר שאלו שאינם מצויים ביומיום הארגוני נעדרים את הידע המעשי הנדרש לתכנון.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=חשיבה_אסטרטגית&oldid=5538"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.