פתיחת התפריט הראשי

שינויים

נוספו 70 בתים ,  00:40, 26 בינואר 2016
אין תקציר עריכה
[[File:Strategic Planning Symbol.jpg|thumb]]
החזון המוצהר, כחלק מכך שהוא כלי ליצירת החזון הסמוי, נדרש בכמה מקרים טיפוסיים שונים, בניהם:
:* '''ארגונים בראשית דרכם''' - הדיון בחזון הוא כלי ליצירת הפרדימה [[פרדיגמה|הפרדיגמה]] הארגונית הנדרשת לפעולה המשותפת.
:* מציאות ארגונית המצריכה דילוג לשלבי עשייה נוספים.
:* '''ארגונים המתקשים לקיים פעולה משותפת להשגת תכלית ארגונית.''' במקרים אלו הנדרש הוא חזון סמוי, ועיסוק נבון בחזון הגלוי עשוי לסייע בקידום התהליך.
====תהליך עיצוב החזון====
:* '''כפיית חזון [[מלמעלה למטה]]''' - חזון הנכפה על ידי הנהלת הארגון עשוי שלא לשמש ככח מניע עבור עובדי הארגון, בייחוד כאשר הכריזמה של ההנהלה מועטה בעיני העובדים.
:* '''יצירת חזון באופן המתעלם מן [[הקיים|הקצב הממשי]] בארגון''' - החזון איננו מביא לידי ביטוי את עושר ה[[בינה]] בארגון, ובשל כך נוטה להדחות להידחות על ידי אלו הפועלים, או להתקבל ככלי ריק ונטול משמעות.
====ניסוח החזון====
:* '''ניסוחי חזון מדוייקים מדויקים מדי''' - ניסוחי חזון מדוייקים מדויקים נוטים להעיד על היבטים איזוטריים שאינם יכולים להפוך לנחלת הכלל הארגוני. אלו נוטים לא פעם להפוך למבחני סוציאליזציה ודקלום של העובדים במקום להוות כח מניע.
:* '''ניסוחי חזון בלתי מובנים''' - חזון שהינו עמום או מורכב מדי איננו יכול לרתום את כלל הגורמים הרלווטיים למטרה.
אבל כמו חוזה, או ברית, יש גם תנאים שבהם הברית מופרת. שלא כמו חוזה, שתנאי ההפרה שלו קבועים מראש, תנאי ההפרה של ברית מתפרשים לפי ההקשר המחודש, מאחר והברית היא בבסיסה אינטר-פרסונלית, ולא משפטית-מילולית. הפרת הברית בהקשר החזון מצויה באותו מקום שהמציאות טופחת על פניו של הארגון, ומוכיחה כי להצהרת הכוונות שלו אין תוחלת; המציאות מוכיחה כי היא בגדה באמון ומובילה להפרת הברית.
ברמה הפנימית, תכלית החזון היא לא רק תכנו אלא ההזדמנות שהוא מכיל לקידום שיח חזוני בארגון . [[חשיבה אסטרטגית|בהמשך לביקורתו של מינצברג על תכנון אסטרטגי שמעקר את החשיבה האסטרטגית]] ניתן לטעון כי מהות החזון היא לא בכך שהוא נוסח ואף לא בתהליך הניסוח שלו (שהוא אירוע שכדאי לנצלו לטובת רתימת הארגון) אלא בכך שהוא נוכח גם כשלא מזכירים את החזון. הנוכחות הזו נעוצה בשאלה האם בארגון קיימת חשיבה מעבר ל[[אופק]] וכיצד ניתן להמשיך ולפתח חשיבה זו.
==לקריאה נוספת==
* [[רעיון מארגן]]
* [[אסטרטגיה]] ו[[ייעוץ אסטרטגי]]
* [[blog:/תגיות/חזון/|מאמרים בנושא חזון]] ב[[בלוג|בלוג דואלוג]]
* {{#l:no._19.pdf|חלוציות לפני המחנה: חזון, מציאות ומאבק}} קובץ ובו מאמר של אלוף גרשון הכהן (עמ' 53) אודות הפער בין חזון ומציאות וכיצד ניתן ליישב אותו. עוד באותו עניין ניתן לראות במאמר [http://maarachot.idf.il/PDF/FILES/8/112188.pdf על הרציונאליות שבמאבק המזוין של האסלאם הקיצוני].

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/7701"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.