תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
ההצפה של המושגים האלו בעשורים האחרונים מתארת את הניסיון לייצר תפיסה ניהולית התואמת את האתגרים של העידן הנוכחי.
<embedit>htmltag tagname="iframe" src="https://books.google.com/ngrams/interactive_chart?year_end=2019&content=black+swan%2CVUCA&corpus=26&direct_url=t1%3B%2Cblack+swan%3B%2Cc0%3B.t1%3B%2CVUCA%3B%2Cc0&year_start=1990&smoothing=3"width="700" height="260" frameborder="0" allowfullscreen=""></embedithtmltag>גרף מתוך Ngram Viewer המציג את העליה בשימוש במושגים [[VUCA]] ו-Black swan ([[ברבור שחור]]) בעשורים האחרונים.
===חוסר ההתאמה של הכלים הניהוליים לעידן של חוסר וודאות===
כדי להתמודד עם אי הוודאות יש לדעת להבחין בין מרחבי אי וודאות מסוגים שונים שארגונים עומדים בפניהם. להלן מספר סוגים בסיסיים של אי וודאות בחיי הארגון. כמובן שכל מצב של אי וודאות עשוי להיות מורכב משילוב של האפשרויות האלו.
* '''מחסור במידע ובידע''' - במקרים רבים חוסר הוודאות נובע מכך שחסר לנו מידע או ידע ביחס לסיטואציה. למשל, אנחנו רוצים להרחיב את הפעילות לשוק קיים שאין בו פעילות עסקית שלנו. במקרה כזה, הבנה טובה יותר של השוק תסייע בכיוון המהלך, כלומר עלינו '''ללמוד כדי להבין'''. בעולם הביטחוני סוג זה של אי וודאות מכונה ״סודות״ (מישהו מסתיר מאיתנו משהו קיים, למשל תכנית או יכולת מסויימת). בכל המקרים האלו, מומחה (מישהו עם ניסיון בתחום), או מחקר שוק עשוי לסייע בצמצום אי הוודאות. * '''חוסר מובנות של המצב''' - שינויים אסטרטגיים מערערים את התוקף של תפיסת המציאות שלנו, ומחייבים לייצר הבנה חדשה. במקרה זה, לא חסר לנו בהכרח מידע על הסיטואציה, אבל אנחנו מתקשים להבין אותה ולפעול כראוי. כדאי לנו לחתור אל [[מסגור מחדש]] של הסיטואציה, כזה שלרוב מתרחש במסגרת [[תהליך חשיבה אסטרטגי]]. אנחנו נדבר עם אנשים, נלמד את הנושא, נתנסה באפשרויות חדשות כדי להבין את המציאות באופן שנדע כיצד לפעול בה. לא פעם עדיף לנו לחכות עד להתבהרות של המצב (כל עוד בניתוח שלנו הסיכון של היעדר פעולה לא עולה על הסיכון הטמון בפעולה חפוזה). במצב זה עלינו '''לפתח ידע חדש כדי להבין'''. * '''אנחנו מבינים את המצב אבל לא יודעים מה לעשות איתו''' - שינויים דרסטיים (מהסוג המכונה ב[[מסגרת קינפין]] מצבים '''[[כאוס|כאוטיים]]''') הם לרוב מאוד גלויים ורועשים, ולכן גם מובנים ברמה בסיסית. עם זאת, האופן שבו עלינו לפעול למולם הוא האתגר המרכזי. במצב זה היכולת שלנו '''לפעול כדי להבין''' הכרחית, וככל שיש לנו יותר אפשרויות להתנסות הסיכוי שנתחיל להבין מה ניתן לעשות בזמן גוברת. * '''עוד לא עשו/עשינו את זה קודם''' - כאשר אנו מגיעים לקרקע חדשה, לא חרושה, למעשה אנחנו אלו שיוצרים עבורינו את אי הוודאות. לרוב השאלה הגדולה היא לא רק מה אפשר לעשות אלא גם בעיקר מה נכון לעשות. חוסר הוודאות ביחס ליעדים הבאים שלנו עלול להיות מאוד מאתגר. תהליכים כאלו מתרחשים לרוב בגופים העסוקים בפיתוח מואץ (בין אם טכנולוגי, עסקי, ציבורי או חברתי). היכולת לעצור ולחשוב, לחלץ את הידע שכבר יש לנו על המציאות החדשה כדי לעצב ולבחור את החלופות הוא כלי משמעותי מאוד כדי לפעול באופן אסטרטגית במצבים אלו. אנחנו '''מתנסים, ואז חושבים על זה כדי להבין.''' * '''אנחנו חוששים שהמשאבים שהוקצו לא יספיקו -''' במקרים רבים אי הוודאות לא נובעת מתנאי שוק משתנים או מיעדים לא ברורים אלא מהכרחי להצליח לפעול במסגרת סד משאבים וזמנים נתון. כאן, היכולת שלנו להיערך בהתאם חיונית ולכן אנו '''נתכנן כדי להבין'''. * אנחנו לא יודעים אם אנחנו מצליחים או לא - במקרים רבים אי הוודאות נובעת מפער ביכולת שלנו להבין מה עשינו בפועל והאם הצלחנו בכך. לרוב, מידע מפורט לפי החיתוך של מה שעשינו ומה שניסינו להשיג יסייע לנו '''למדוד כדי להבין'''.
[[File:Uncertainty.svg|thumb|הצעה לסיווג של מרחבי אי-וודאות שונים|טקסט=|מרכז|500x500 פיקסלים]]
==ההזדמנות שבאי הוודאות==
לצד הקשיים שמזמנת לנו אי הוודאות, יש לזכור כי מצבים של אי וודאות הם לרוב [[מערכת|מערכתיים]]. המשמעות של מובן זה היא שהמצב נוגע לארגונים רבים במערכת, ואף לגופים יריבים. על כן, ההזדמנות במצבי אי וודאות משמעותית ביותר ביחס ליכולת ליצור עמדת הובלה מתמשכת לעתיד. היכולת לתת בנוסף, מצב של אי וודאות עשוי לשמש כמעבדה לפיתוח של [[חדשנות אינקרמנטלית וחדשנות פורצת דרך|חדשנות פורצת דרך]]. מיצוי של ההזמנות לספק מענה ייחודי וחדש אפשר לגוף המוביל ליצור לעצמו פוזיציה מובילה לאורך זמן. הקושי הרב נובע מכך שלרוב הכוחות שיודעים לייצר את המענים הללו הם גופי השוליים ואילו הגופים הממוסדים מתקשים לנסות, לטעות, לשלם את מחירי הטעויות הרבות הנדרשות בדרך ליצירת מענים חדשים, ולבסוף ליצור את הידע והפתרונות הנדרשים.
לשם כך ראוי להבין את מאפייני אי הוודאות, את העוצמות שלנו ביחס למצב אי הוודאות הקיים, ואת מאמץ ה[[למידה ארגונית|למידה]] שלנו שבאמצעותו ה[[ערפל]] יהפוך לאסטרטגיית פעולה נרחבת.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/9564"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.