הספריה של דואלוג

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מדף ספרים.jpg


המשימה של ליווי תהליכים אסטרטגיים מחייבת את המלווים להיות תמיד רעננים וחדים. לשם כך נדרשת למידה מתמשכת בשאלות הליבה של העשייה האסטרטגית. הלמידה הזו מורכבת מלמידה אישית, מעיבוד משותף של צוות הייעוץ, ומלימוד של הבנות של גורמי מקצוע אחרים בתחום. הספריה של דואלוג היא אחד המקורות המרכזיים של הלמידה מגורמי מפתח בישראל ובעולם והיא חלק מהותי מהזהות המקצועית שלנו.

מדף האסטרטגיה

כותב: סר לורנס פרידמן631 עמ׳2013 שפה: אנגלית
71tE5QXqyML.jpg

אחד הספרים המקיפים ביותר שנכתבו על שאלת האסטרטגיה. הספר מתחיל בשאלה האם לפרימטים (קופים) יש חוש אסטרטגי, והוא עבור במקורות האסטרטגיה ביוון בתנ״ך, ומתמקד בייחוד בשלושה מסלולים מרכזיים של החשיבה על אסטרטגיה: בעולם הביטחון, בפוליטיקה ובממשל, ובעולם העסקי. לורנס פרידמן, עם בחריפות, בחוש הומור בריטי, ובעומק בלתי רגיל, מציג את שאלת האסטרטגיה ללא משוא פנים.

The inherent unpredictability of human affairs, due to chance events as well as the efforts of opponents and the missteps of friends, provides strategy with its challenge and drama. Strategy is often expected to start with a description of a desired end state, but in practice there is rarely an orderly movement to goals set in advance. Instead, the process evolves through a series of states, each one not quite what was anticipated or hoped for, requiring a reappraisal and modification of the original strategy, including ultimate objectives. The picture of strategy that should emerge from this book is one that is fluid and flexible, governed by the starting point and not the end point.

Freedman, Sir Lawrence. Strategy (p. xi). Oxford University Press. Kindle Edition.

המלצת קריאה: לשמוע בקינדל, להתמקד בשערים שרלוונטיים לכם מתוך ה-3.

איך הגענו לספר: המלצה של סם ברונפלד

ספארי אסטרטגיות

סיור מודרך בערבות הניהול האסטרטגי

כותבים: הנרי מינצברג, ברוס אלסטרנד, ג׳וזף לאמפל413 עמ׳
ספארי אסטרטגיות.jpg

ספר המקיף 10 גישות המרכזיות בחשיבה על אסטרטגיה עסקית, ומנתח כל אחת מהן על היתרונות והפערים שלה. הספר מספק מבט היסטורי וביקורתי על עליית כל אחת מן הגישות ועל ההשפעות שלהן ומסייע לשייך כותבים וחומרים מוכרים להקשר ברור יותר.

אסטרטגיה אפקטיבית קושרת בין הפעולה לחשיבה, כלומר - גם בין היישום לגיבוש. אנו חושבים כדי לפעול, בוודאות, אבל אנו גם פועלים כדי לחשוב. אנו מנסים דברים והדברים שבסופו של דבר מצליחים מתכנסים לאורך זמן לכדי דפוסים שנהפכים לאסטרטגיות. אין מדובר בהתנהגות שגיונית של אנשים לא מאורגנים, אלא המהות היסודית של למידה אסטרטגית.

המלצת קריאה: מומלץ מאוד למי שמתעניין באסטרטגיה, אפשר להתמקד בפרקים החשובים (ארבעת הראשונים). התרגום ברמה מאוד נמוכה אז מומלץ לקרוא באנגלית.

קישורים רלוונטיים: ההיסטוריה של מושג האסטרטגיה

איך הגענו לספר: המלצה מעמיתים במרכז דדו

כותב: הנרי מינצברג480 עמ׳1994 שפה: אנגלית
41InrOE1jsL._SX331_BO1,204,203,200_.jpg

ספר מכונן של מינצברג שמציג כיצד עולה הגישה של התכנון האסטרטגי על בימת ההיסטוריה של הניהול, במהלך שנות ה-50-70 של המאה עשרים, וכיצד היא מתרסקת. מינצברג מתאר את ההקשר הרעיוני של הגישה, את היישומים שלה, בעיקר בתאגידים האמריקאיים (וקצת ברוסיה הסובייטית) וכיצד היא הופכת לגישה הניהולית השלטת באותן שנים. לאחר מכן הוא מתאר את הבעיות הרבות שהגישה יצרה, בעיקר במורכבות הניהולית שהיא יצרה, באובדן הגמישות, ובצמצום תפקידם של המנהלים למול מחלקות התכנון. מינצברג טוען שהגישה החליפה בין תכנון ואסטרטגיה ופגעה ביכולת של הארגון לחשוב אסטרטגית ולפעול בהתאם. לבסוף הוא מציג מה ניתן וכדאי לקחת מהגישה והכלים שלה וכיצד ניתן להתגבר על הבעיות המובנות שהיא מייצרת.

מאחר והשאריות של הגישה הזו עדיין נוכחות מאוד, בייחוד בארגונים ציבוריים, הערך של הספר נותר משמעותי מאוד גם קרוב ל-30 שנים לאחר צאתו.

המלצת קריאה: ספר מעמיק וארוך, ניתן לקרוא תמצית במאמר עם שם דומה שפורסם ב-HBR וכן בפרק על תכנון אסטרטגי בספארי אסטרטגיות

קישורים רלוונטיים:

איך הגענו לספר: במסגרת הלימודים באקדמיה

Good Strategy Bad Strategy

The Difference and Why It Matters

כותב: ריצ׳ארד רומלט336 עמ׳2011 שפה: אנגלית
81+n12er4KL.jpg

ריצ׳ארד רומלט, יועץ בכיר ומנוסה מאוד, פורס את השקפתו לגבי אסטרטגיה עסקית. רומלט מביא גישה מאוד ביקורתית כלפי השיח האסטרטגי בחברות שמורכב לטענתו מ״fluffing״ (ניפוח במילים חסרות משמעות). רומלט מציב גרסה מאוד רזה ובהירה של מהי אסטרטגיה: תיאור של הבעיה והדרך שלנו להתמודד איתה. את התיאור הזה הוא בוחן במקרים עסקיים, בסוגיות ציבוריות, ובאמצעות בחינת המשבר של 2008.

I call this combination of three elements the kernel to emphasize that it is the bare-bones center of a strategy—the hard nut at the core of the concept. It leaves out visions, hierarchies of goals and objectives, references to time span or scope, and ideas about adaptation and change. All of these are supporting players. They represent ways of thinking about strategy, stimulating the creation of strategies, energizing groups of people, denoting specific sources of advantage, communicating, summarizing, and analyzing strategies, and so on. The core content of a strategy is a diagnosis of the situation at hand, the creation or identification of a guiding policy for dealing with the critical difficulties, and a set of coherent actions. I will explore the three elements of the kernel one by one. (p. 79). Profile. Kindle Edition.

המלצת קריאה: לשמוע בקינדל

איך הגענו לספר: המלצה של סם ברונפלד

Playing to Win

How Strategy Really Works

כותבים: רוג׳ר מרטין ו-א.ג. לייפליי260 עמ׳2013 שפה: אנגלית
51VsfoIFiKL.jpg

הספר מתאר את ההבנות המשותפות של מרטין ולייפלי על ניהול אסטרטגי בחברת פרוקטר אנד גמבל. הוא מתאר בפירוט את מודל מפל הבחירות כאשר כל ספר עוסק ברכיב אחר מתוך המפל.

הספר ערוך באופן מאוד אגרסיבי ולכן בחלקו הראשון הוא דליל מאוד ונטול תובנות משמעותיות. בפרקים האחרונים הוא משתפר עם כמה תובנות חשובות על תהליכים אסטרטגיים ועל תפקיד היועץ בתהליכים.

I realized that while I had a strong view as to which of the options was best, it actually didn’t matter a whit what I thought. I now understood that what mattered was what the rest of the folks around the table thought; they were the ones who were going to have to take action one way or the other, not me. Unfortunately, they were all over the map. pp. 204

המלצת קריאה: לקרוא את התקצירים בבלוג דואלוג

קישורים רלוונטיים: מי הפליל את רוג׳ר מרטין?

איך הגענו לספר: קיבלנו במתנה

מדף החשיבה המערכתית

פנקס הכיס של השועל

על השועלות שבנו - כחשיבה וכדרך חיים

כותב: צבי לניר2020 (מהדורה מודפסת)
360px-%D7%A4%D7%A0%D7%A7%D7%A1_%D7%94%D7%9B%D7%99%D7%A1_%D7%A9%D7%9C_%D7%94%D7%A9%D7%95%D7%A2%D7%9C.jpeg

ד״ר צבי לניר הוא מפורצי הדרך של החשיבה המערכתית בישראל ובעולם. ספרו ״פנקס הכיס של השועל״ מציג תובנות רבות ממספר עשורים שבהם צבי מפתח גישות ומתודולוגיות להתמודדות עם האתגרים של העולם המורכב בו אנו חיים. הספר פשוט וקולח ומספק חשיפה לדרך חשיבה רעננה ומחדשת על רלוונטיות בעולם המשתנה תדיר.

היכולות הנדרשות להמצאת מושגים ומילים חדשות נחשבו בעבר כתכונה אזוטרית, המשמשת רק בפילוסופיה, בספרות, בשירה ובמדע ליצירת מושגים ומילים קנוניות או לפחות במשמעת קנונית. כיום אין להסתפק בכך. ההתמודדות עם העולם הסבוך והמשתנה מגדילה גם את חשיבות התפתחותה של השפה הלא קנונית (שאגב, חלק ממנה מקבל במהלך הזמן גושפנקא קנונית) ומעלה את חשיבותם של שועלי השפה. אלה שממציאים לנו מילים העוקפות את המערכת הקיפודית הקנונית של השפה.

המלצת קריאה: לקרוא! (אפשר גם לבחור פרקים בודדים)

קישורים רלוונטיים:

איך הגענו לספר: מתנה עם הקדשה מהמחבר 🙂

ההפתעה הבסיסית

מודיעין במשבר

כותב: צבי לניר213 עמ׳1983
%D7%94%D7%94%D7%A4%D7%AA%D7%A2%D7%94%2B%D7%94%D7%91%D7%A1%D7%99%D7%A1%D7%99%D7%AA.png

צבי לניר שימש כראש ענף באמ״ן בפרוץ מלחמת יום הכיפורים ולאחר המלחמה סבר כי צה״ל מתקשה לנתח כראוי את עומק הבעיות שנחשפו במלחמה. לאור הבנתו הוא פרש וכתב את הדוקטורט שלו על הפתעת מלחמת יום הכיפורים. הספר משלב בין תיאוריה צבאית על הפתעות לבין העולם של הפילוסופיה הקוגניטיבית שעשתה באותם שנים קפיצות דרך משמעותיות. החיבור בין העולמות הוליד ליצירת ההמשגה והספר - ההפתעה הבסיסית. הספר פורץ דרך בהבנת ההפתעה של מלחמת יום הכיפורים ובהבנת המנגנונים הקוגניטיביים המורכבים של הפתעות על הסוגים השונים שלהן. חלקו הראשון עוסק בניתוח יוצא דופן של מנגוני ההפתעה של מלחמת יום כיפור (בעינינו זה עדיין הניתוח הכי מדוייק, גם לאחר כמעט יובל שנים). החלק השני שואל, לאור הבנת העובדה שלא ניתן להמנע מהפתעות בסיסיות באותו אופן שמונעים הפתעות מצביות מה כן ניתן לעשות, וכיצד יש לבנות גוף מודיעין לאומי שיוכל למשימה הזו.

הפתעות בסיסיות אינן אירוע, כי אם תהליך. מה שקרוי ״הפתעת מלחמת יום הכיפורים״ היתה רק תחילתו של תהליך התגלותה של מהות ההפתעה. המלחמה היתה מעין ניצוץ ראשון ומאיץ לתהליך של התגלויות מפתיעות נוספות ובתחומים נרחבים, ברובם לא צפויים. במקביל לתהליך זה, מתחיל גם הנסיון של הלימוד מחדש - נסיון ליצירת הנחות בסיסיות חדשות, התואמות יותר את המציאות.

המלצת קריאה: למרות שהתובנות בספר רלוונטיות כמעט לכל תחום, הוא מתאים יותר לחובבי הז׳אנר הבטחוני.

קישורים רלוונטיים: ההפתעה הבסיסית במאגר הידע

איך הגענו לספר: בשירות הצבאי

systemantics

how systems work and especially how they fail

כותב: John Gall111 עמ׳1978 שפה: אנגלית
Systemantics.jpg

ג׳ון גאל מוכר מ״חוק גאל״ אולם הספר שלו מתאר כבר ב-1978 כיצד בני אדם בונים מערכות (מכניות, מחשוביות וחברתיות) שהן סבוכות מדי מכדי שיוכלו לנהל אותן באופן אפקטיבי. הספר חד מאוד, ציני ומדוייק, ומראה שגם לפני חמישים שנים היו מי שהבינו היטב את המורכבות האנושית, ואת המעט שאנו יכולים לעשות למולה.

6. Le Chatelier's Principle:

COMPLEX SYSTEMS TEND TO OPPOSE THEIR OWN PROPER FUNCTION. Alternative formulation:

SYSTEMS GET IN THE WAY.

THE SYSTEM ALWAYS KICKS BACK.

Corollary:

POSITIVE FEEDBACK IS DANGEROUS.

עמ׳ 89

המלצת קריאה: הספר מקיף, וסוקר גישות רבות ואת התפתחותן. יותר רלוונטי ברמה התיאורטית מאשר ביישום מעשי בתחום.

קישורים רלוונטיים: סריקה של הספר

איך הגענו לספר: נתקלנו בחוק של גאל ומשם המשכנו לחקור

אנטי שביר

איך לשרוד ולנצח בעולם של ברבורים שחורים

כותב: נאסים ניקולס טאלב
אנטי שביר.jpg

נישא על ההצלחה של הספר הקודם שלו, הברבור השחור, ועל הצלחתו העסקית נוכח המשבר הכלכלי של 2008, טאלב פותח בספר זה את חרצובות לשונו. ניכר כי העורך עשה בספר עבודה מועטה אם בכלל. הספר ארוך מאוד, אסוציאטיבי להחריד, וכמעט אין גוף או אדם משמעותי בתעשייה הפיננסית האמריקנית שטאלב לא נכנס בו חזיתית (האשמה המובילה: פראיירים ושרלטנים).

אבל דווקא בגלל האמור הספר הוא ספר מופת. אפשר לפתוח אותו כמעט בכל פרק, ולחשוב מחדש על אינספור סוגיות יסוד, בכלכלה, במדיניות, בביולוגיה, ברפואה. טאלב מחפש את הדרך למערכות שמסוגלות לגדול מתוך טלטלה ושינוי, ובספר מאוד מטלטל מוצא לא מעט קצות חוט בכיוונים האלו.

המלצת קריאה: לא ספר שקוראים פעם אחת מכריכה לכריכה. אפשר לפתוח כמעט בכל מקום בספר ולהתחיל לקרוא.

קישורים רלוונטיים: אנטי-שביר

איך הגענו לספר: התפרסם בקהילת החשיבה המערכתית כשיצא לאור

הסתגלות

מדוע כל הצלחה מתחילה בכישלון

כותב: טים הרפורד344 עמ׳2011
הסתגלות.jpg

אפשר לטעון שזו הגירסה הפופולארית לאנטי-שביר (עם ״הסכמה״ מטאלב על הכריכה). טים הרדפורד מתאר באופן קולח כיצד מערכות ביולוגיות ואנושיות מצליחות רק מתוך ניסוי ותעייה, ומצליחות כך להתסגל לעולם המשתנה. הספר חסר לדעתנו התבוננות על המקומות שחשיבה אסטרטגית כן מסייעת בהן, אבל הוא בעל ערך רב בשאלות של פיתוח מוצר דרך חיכוך אינטנסיבי עם השוק.

המלצת קריאה: לקרוא ברפרוף

איך הגענו לספר: המלצה ממתן רוטמן

חוק מרפי

ועוד סיבות אחרות מדוע דברים משתבשים

כותב: ארתור בלוך1986
חוק מרפי.jpg

לכאורה ספר היתולי, בפועל מתאר את המורכבויות של מערכות גדולות, פרוייקטים, מערכות תוכנה, וסביבה אנושית.

חוקי התכנות

  1. ברגע שתוכנה הגיעה לשלב היישום היא כבר מיושנת.
  2. אם תוכנה מתאימה בדיוק לצרכיך - בית התוכנה יספק גרסה חדשה.
  3. אם תוכנה הינה חסרת ערך - היא תתוייק ותשמר
  4. כל תוכנה נתונה תורחב כדי למלא את שטח הזכרון הנתון.
  5. ערכה של תוכנה, פרופורציונלי למשקל הפלט שלה
  6. מורכבותה של תוכנה הולכת וגדלה עד שהיא חורגת מיכולתו של המתכנן להתמודד איתה.

המלצת קריאה: חביב ביותר, אין סיבה לקרוא מכריכה לכריכה

איך הגענו לספר: מצאנו מאובק בארון

כותב: פיטר סנג׳י411 עמ׳1994
הארגון הלומד.jpg

פיטר סנג׳י הוא מחלוצי החשיבה המערכתית בארגונים. הספר עוסק בתנאים והפרקטיקות הנדרשות מארגונים כדי לקדם מציאות של ארגון שלומד מהשינוי בסביבה ומתפתח.

למידה של הקבוצה היא צעד חיוני מפני שהקבוצה, ולא היחיד, היא יחידת הלמידה הבסיסית בארגונים מודרניים. זהו "קו המגע"; אם הקבוצה אינה מסוגלת ללמוד, גם הארגון לא ילמד.

המלצת קריאה: הספר ארוך, וניתן לקרוא אותו בדילוגים בלי לפספס הרבה ערך. המכלול יותר חשוב מהפרטים

איך הגענו לספר: המלצה מפנחס יחזקאלי

מולטי טאלנט

כיצד אנשי אשכולות מנצחים ומצטיינים בעולם של מומחים

כותב: דיוויד אפשטיין288 עמ׳2021 (עברית)
1626853012_456.jpg

דיוויד אפשטיין הוא עיתונאי וחוקר, שעסק בתחומי הספורט והמערכות. אפשטיין מציג בספר גישה מבוססת ומעמיקה הטוענת כי העולם הסבוך שבו אנו חיים מחייב צמיחה אישית רב תחומית. השם המקורי של הספר - Range

המלצת קריאה: ספר מרתק, לצלוח במהירות את ההקדמה והפרק הראשון ולעבור ללב הספר.

איך הגענו לספר: המלצה ממייקל אייזנברג

לחשוב מערכת

גישות להבנה ולניהול של מערכות מורכבות.

כותב: ד״ר אברהם אלטמן339 עמ׳2016
לחשוב מערכת.jpg

ד״ר אברהם אלטמן הוא יועץ וחוקר מנוסה שעסק בתחום המערכות המורכבות במשך שנים רבות. הספר מסכם מחקר של אלטמן, והוא מתאר את עלייתה של גישת המערכות, גישות שונות בתוכה ואת הערך שלהן בהתמודדות עם אתגרים שונים.

תיאוריית המורכבות ממקמת את המערכות החיות על הגבות שבין מערכות יציבות לבין מערכות כאוטיות. מערכת מורכבת הנה יציבה יותר וניתן לניבוי יותר מאשר מערכת כאוטית. והיא דינמית ומשתנית יותר מאשר מערכות יציבות (למשל, מערכת גיאולוגית). היא יציבה דייה כדי לשאת זיכרונות, ויש בה מספיק דינמיות כדי לעבד את המידע הזה. היא נמצאת על גבול הכאוס באזור שבו מתקיים מעין איזון בין סדר ובין כאוס. האיזון מקנה לה את היכולת להתרבות ולהשתנות באופן מסודר וגם את היכולת להתארגנות עצמית או להתהוות ללא התערבות מבחוץ. עמ׳ 245

המלצת קריאה: הספר מקיף, וסוקר גישות רבות ואת התפתחותן. יותר רלוונטי ברמה התיאורטית מאשר ביישום מעשי בתחום.

איך הגענו לספר: קיבלנו במתנה במילואים


מדף הייעוץ

Humble Consulting

How to Provide Real Help Faster

כותב: אדגר שיין233 עמ׳2016 שפה: אנגלית
51+dB5adJ+L.jpg

אדגר שיין, שימש כפרופסור ב-MIT וכיועץ בעל ניסיון של מספר עשורים. שיין טוען מנסיונו כי הגישה היעוצית של הגדרת בעיה (על ידי הלקוח) ולאורה אבחון והצעת מענה (על ידי היועץ) לא עובדת. כמו רופא, או עו"ד, היועץ אמור להיות בעל יכולת להציע את המתווה המדוייק ביותר לבעיה שנדונה.

אלא שהגישה הזו לפי שיין עובדת רק בייעוץ מקצועי טכני וכאשר מנסים לספק יעוץ מסוג זה במציאות הסבוכה של ארגונים סיכויי ההצלחה שלה הולכים וקטנים. שיין מתאר אוסף של אירועים שבחלקם הוא היה מעורב כיועץ מוביל ובחלקם כצופה, שבהם עבודות ייעוץ אקסטנסיביות ומקצועיות נזרקו לפח או נגנזו בשל הגישה הלא רלוונטית הזו.

במענה לדיאגנוזה שהוא מציב, שיין מציע גישה אחרת לבעיות הייעוץ. במקום לאחוז בעמדת היועץ יודע הכל, המקצוען והמאבחן, את עיקר הערך היועץ צריך לייצר דווקא באמצעות עמדה של צניעות וסקרנות. הוא מכנה את הגישה הזו Humble consulting. הליבה של הגישה הזו הוא ההכרח לבנות עם הלקוח מערכת יחסים אינטימית, כלומר עמדה הפוכה למערכת היחסים המקצועית הטכנית. כאשר עוסקים בבעיות מורכבות, כאלה שאין בעולם מומחים שיש להם מרשם עובד לפתרון, צריך לכונן מערכת יחסים שמאפשרת חשיבה משותפת שמאתגרת את המובן מאיליו. מתוך הסקרנות האמיתית של היועץ ניתן להבין באופן אחר ומחדש את המציאות.

המלצת קריאה: רלוונטי מאוד ליועצים, מומלץ לשמוע ולא לקרוא

קישורים רלוונטיים: אסטרטגיה צנועה - פוסט על הספר בבלוג דואלוג

איך הגענו לספר: המלצה מפרופ׳ גדי אריאב

The World's Newest Profession

Management Consulting in the Twentieth Century

כותב: כריסטופר מק׳קנה392 עמ׳2010 שפה: אנגלית
61-FVFsX98L.jpg

כריסטופר מק׳קנה חקר את התנאים שאפשרו את עליית פירמות הייעוץ במאה ה-20 בארה״ב. הוא מציג כיצד התהפוכות של שנות ה-20׳ וה-30׳ בשוק הכלכלי האמריקני שהובילו לשינוי ברגולציה של הבנקים, תרמו לעליית חברות הייעוץ. הספר מרתק וחושף את המובן מאיליו של תעשייה שהתוותה כמעט בין לילה והפכה לאחת המשפיעות ביותר בעידן התעשייתי שלאחר מלחמת העולם השניה.

It was the development of cost accounting, not scientific management, that would provide the bedrock for the foundation of the first successful management consulting firms in the United States.


איך הגענו לספר: חיפוש ברשת

The Lords of Strategy

The Secret Intellectual History of the New Corporate World

כותב: וולטר קישל368 עמ׳2010 שפה: אנגלית
413YNhgBrTL._SX331_BO1,204,203,200_.jpg

התיאור של עליית תעשיית האסטרטגיה בחברות הייעוץ האמריקאיות החל מסוף שנות ה-60 של המאה ה-20. הספר מתאר את המאבק של ענקיות היעוץ להבין את המאטריה הלא ברורה של האסטרטגיה, למדל אותה, למכור אותה. הוא גם עוסק בחלום ושברו - האסטרטגיה נותרה בסוף בלתי מושגת, העולם מורכב מכדי שאפשר יהיה לשלוט בו או לייצר פרדיגמה אחידה של מהי אסטרטגיה נכונה בתוכו.

המלצת קריאה: לצערנו אין מהדורת audible. הספר מאוד קולח.

איך הגענו לספר: המלצה מפרופ׳ גדי אריאב

מדף הניהול

Measure What Matters

How Google Bono and the Gates Foundation Rock the World with OKRs

כותב: ג׳ון דואר
51RGdYhYC+L._SX325_BO1,204,203,200_.jpg

ג׳ון דואר ליווה כמשקיע מספר מהחברות המובילות בעמק הסיליקון, והוא מנסח את הגישה שלמד מהמנכ״ל האגדי של אינטל כ-OKR. הספר מציג את הגישה ואת הערך המוסף שלה לארגונים בשלבים השונים. הספר מציג נסיונות של ארגונים שונים ליישם את הגישה, באמצעות פרקים שנכתבו על ידי מובילים בארגונים האלו.

המלצת קריאה: לקרוא או לשמוע בדילוגים. הספר מלא בסיפורי מקרה שממלאים הרבה מקום אבל נותנים מעט ערך ברובם.

קישורים רלוונטיים: למדוד את מה שחשוב – על היתרונות של גישת ה-OKRs

איך הגענו לספר: הכותרת של הספר קרצה לנו על המדף

Inspired

How to Create Tech Products Customers Love

כותב: מרטי קאגאן368 עמ׳2017
416vIaW8Q8L._SX329_BO1,204,203,200_.jpg

בניגוד לשמו, הספר הוא לא ספר מלא השראה אלא textbook, ספר הדרכה, עם פרקטיקות רווחות לניהול מוצר. הספר מלא בכלים ותהליכים שיסייעו לחברות, ובייחוד לחברות טכנולוגיות, לנהל צוותי מוצר באופן אפקטיבי, ללמוד מתוך המפגש עם המשתמשים, ולהתפתח מהר ובכיוון הנכון.


איך הגענו לספר: המלצה מאליק רוזנבוים

מדף המנהיגות

מנהיגות במבחן

להוביל שינוי ולהשאר בחיים

כותבים: רונלד חפץ, מרטי לינסקי252 עמ׳2002
מנהיגות במבחן.jpg

הספר היחיד מסדרת הספרים של חפץ ולינסקי על מנהיגות הסתגלותית שתורגם לעברית. מדובר בספר יותר פופולארי/ניהולי מהסדרה, אבל הוא דומה למדי לספרים האחרים, ומציג את עיקרי הגישה באמצעות דוגמאות רבות. יש בעינינו ערך רב להיכרות עם הגישה אבל הדוגמאות בספר לא פעם לא תורמות להבנת הגישה. מי שמכיר את הרעיונות יכול לעבור על הכותרות ולהבין מבלי לקרוא כל מילה בספר.

המלצת קריאה: לקרוא ברפרוף

קישורים רלוונטיים:

כותב: דוד בן-גוריון1980
%D7%A6%D7%91%D7%90-%D7%95%D7%91%D7%99%D7%98%D7%97%D7%95%D7%9F-%D7%94%D7%9E%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%99.png

אם רוצים ללמוד מנהיגות אסטרטגית מכלי ראשון, ספרי המסות של בן גוריון מראשית ימי המדינה מספקים שיעורים מאלפים. בחדות, בביקורתיות בלתי מתפשרת, אבל גם באמונה, בן גוריון סולל נתיב מעשי, אסטרטגי וערכי להקמת המדינה. הספר ייחוד וייעוד מכיל מסות על שאלות חברה ומדינה. הספר צבא וביטחון עוסק בשאלות הביטחון במפנה של הקמת המדינה. יחד הם מהווים צוהר לתקופה הרת גורל, ולהלך הרוח של מנהיגים המפלסים דרך בזמנים של אי וודאות.

מבחינה מתמטית שמונה קילומטרים הם שמונה קילומטרים, ושמונה חודשים הם שמונה חודשים. לא כן מבחינה היסטורית: אינה דומה דרך של שמונה קילומטרים במישור סלול, שקל לעבור אותה בבטחון בזמן קצר, לדרך של שמונה קילומטרים שיש בה הרים ותהומות וחיות טורפות, ונחשים ועקרבים. את זאת לא תעבור בזמן קצר ואולי לא תעבור בכלל. אם כי במרחק המתימטי פה ושם אין שום הבדל. והוא הדין בזמן. שמונת החדשים העומדים לפנינו אינם דומים לשמונה חדשים שהיו לא בכל שנה, ואולי גם לשמונה שנים או לשמונים שנה, ואיני חושש להגיד - גם לשמונה מאוד שנים שחלפו או שיבואו בתקופה אחרת. כי יש הרגשה ברורה שבשבעת או שמונת החדשים העומדים לפנינו, שכב נכנסנו לתוכם - מקופלת כל ההיסטוריה היהודית.

המלצת קריאה: שני הספרים הם ספרי מסות, מאמרים ונאומים. כדאי להכיר את הנושאים השונים של הפרקים ולעיין בהם בנפרד.

קישורים רלוונטיים:


מדף החדשנות

The Innovator’s Dilemma

When New Technologies Cause Great Firms to Fail

כותב: Clayton Christensen288 עמ׳1997 שפה: אנגלית
51Ngk5BJi1L._SX331_BO1,204,203,200_.jpg

קלייטון קריסטנסן הנחיל לעולם את המושג של חדשנות משבשת בספר העוסק באופן שבו חדשנות וטכנולוגיה מובילה לקריסה של חברות. הספר משובץ במקרי מבחן מתעשיות ושווקים שונים שמציגים כיצד חברות מוצלחות ומבוססות נכנעות לשינוי משבש. הטכנולוגיה המשבשת, בניגוד לזו ההמשכית (sustaining technologies) לא מסייעת לשיפור המוצר בטווח הקצר, אך היא מובילה לשינוי מוחלט בשוק. לכן, מה שנדמה כניהול מוצלח וזהיר ביומיום כושל לחלוטין בהתמודדות עם הטכנולוגיה המשבשת. למרות שהעוצמה של הספר היא בעיקר תיאורית (מבט חדש על העולם) הוא מנסה גם לספק כלים להתמודדות של מנהלים בעולם שבו יש שינויים משבשים.

The patterns of success and failure we see among firms faced with sustaining and disruptive technology change are a natural or systematic result of good managerial decisions. That is, in fact, why disruptive

technologies confront innovators with such a dilemma. Working harder, being smarter, investing more aggressively, and listening more astutely to customers are all solutions to the problems posed by new sustaining technologies. But these paradigms of sound management are useless—even counterproductive, in many instances—when dealing with disruptive technology.

pp. 69

המלצת קריאה: ספר מרתק. למרות שהמקרים בו הם ישנים למדי למול האתגרים של הווה, העקרונות והניתוח עדיין בועטים ורלוונטיים.

קישורים רלוונטיים:

מדף ההגות

כותב: חכים ביי153 עמ׳1991
book_67_big.gif

T.A.Z - מאנגלית - Temporary Autonomous Zone, איזור אוטונומי ארעי, הוא ספר העוסק בשאלה כיצד ניתן לייצר חופש בעולם שכבר נחקר ונכבש כולו. הספר מציע שאיזורי החופש בעולם הזה צריכים להיות זמניים. המסקנות של הספר רלוונטיות מאוד לחיים הארגוניים שבהם tazים עולים ונעלמים כל הזמן, ויש להם ערך רב לחדשנות הארגונית.

האם אנו, החיים בהווה, נדונו לא לחוות לעולם אוטונומיה, לעולם לא לעמוד ולו לרגע אחד על פיסת אדמה שרק חופש שולט בה? האם אנו מצטמצמים לכדי נוסטלגיה לעבד או נוסטלגיה לעתיד? האם עלינו להמתין עד שהעולם כולו ישוחרר משליטה פוליטית אף לפני שאחד מאיתנו יוכל לטעון שהוא יודע מהו חופש?

ההיסטוריה אומרת שמהפכה מגיעה ל"קביעות" או לפחות למשך, בעוד שההתקוממות היא "זמנית". במובן זה, התקוממות היא כמו "חווית שיא" בניגוד לתודעה וחוויה רגילות. בדומה לפסטיבלים, התקוממויות אינן יכולות להתרחש כל יום – אחרת הן לא היו "בלתי רגילות". אך רגעים אינטנסיביים כאלה מעניקים תורה ומשמעות לחיים בכללותם. השאמאן חוזר – אינך יכול להישאר על הגג לנצח – אך הדברים השתנו, התרחשו מפנים והתמזגויות – נוצר שינוי.

המלצת קריאה: לחובבי הז׳אנר

קישורים רלוונטיים:

כותב: תומאס קון1962
309px-Hamivne_shel_mahapechot_madayiot.jpg

ספר פורץ דרך בתחום הפילוסופיה והסוציולוגיה של המדעים, אשר נכתב על ידי ההיסטריון האמריקני תומאס קון. הספר, אשר פורסם בשנות ה-60 של המאה ה-20, חולל מהפכה בהתייחסות הרווחת לתהליך ההתקדמות במדע, והשפיע באופן עמוק על תחומים נרחבים אחרים, בין השאר בהקשרי הניהול והחשיבה המערכתית. זאת, בראש ובראשונה סביב מושג הפרדיגמה אותו הציב בקדמת הבמה, ואשר לאורו מתואר תהליך ההתקדמות במדע כתהליך לא-רציף של קפיצות פרדיגמטיות.

כדי שפרדיגמה תוכל בכלל לנצח, היא חייבת לרכוש כמה תומכים ראשונים, אנשים שיפתחו אותה עד לנקודה שבה יכולים להיווצר ולהתרבות טיעונים מוצקים. ואפילו טיעונים אלה, בבואם, כל אחד מהם בנפרד איננו מכריע. כיוון שמדענים הם אנשים הגיוניים, ישכנע בסופו של דבר טיעון זה או אחר רבים מהם. אבל אין שום טיעון בודד המסוגל, או החייב, לשכנע את כולם. השינוי אינו מתרחש בהמרה קבוצתית אחת של האמונה, אלא בדרך של תזוזה גוברת והולכת בחלוקת הנאמנויות המקצועיות.

המלצת קריאה: נכסי צאן ברזל, כדאי מאוד לקרוא (לא מעט חלקים מאוד מדעיים).

קישורים רלוונטיים:

איך הגענו לספר: מיכאל שפירא (היום פרופ׳) אמר לנו שחייבים לקרוא אותו מכריכה לכריכה (צדק)

כותב: ישראל כ״ץ243 עמ׳2012
book_607_big.gif

הכותרת של הספר מעט מטעה. הכותרת הנכונה צריכה להיות - ארגונים בראי גישות מרכזיות בהגות הפוסט מודרנית. הספר מנסה לבחון את המציאות הארגונית המודרנית דרך עיניהם של 8 הוגים מרכזיים מהזרם הפוסט מודרני. כדי לעשות זאת, הספר עורך היכרות עמוקה עם העשייה האינטלקטואלית של ההוגים האלו ולאחר מכן בוחן את ההוויה הארגונית באמצעות המושגים והגישות. הספר ללא ספק ייחודי בנוף הישראלי והעולמי, אבל המבנה הלא קוהרנטי שלו (למעשה אלו 8 מסות נפרדות) מקשה על יצירת הבנה כוללנית (אם יש כזו) של שאלות היסוד.

דווקא במצב שבו הסביבה הארגונית כה דינמית, משתנה ועתירת הפתעות, ונדמית כממאנת לציית לכוח אחד או לגורם יחיד, מחריפה שאלת השליטה. הרי ארגונים הם מעיקרם יצירות חברתיות, ומברחביהם מתחולל מאבק על כוח ועל השפעה. זה לעתים מסווה או לא מדובר, כיוון שגילוי הכוח תמיד מעורר ואף יוצר גילויים נגדיים של התנגדות. המאמץ השכיח נועד להסוות את הכוח מכאן או להציגו כמובן מאליו וכבלתי ניתן לערעור מכאן; ובכל מקרה יש יומרה לתארו כענייני וקשור כולו לטובת הארגון ולהישגים המשותפים. רטוריקות ומחוות שמכוונות לכך אך השתכללו עם השנים. עמ׳ 67.

המלצת קריאה: מצריך צלילה למרחבי ההגות הפוסט מודרנית. מומלץ למי שמתעניין בהגות, פחות למי שמחפש מענה לשאלה איך מנהלים ארגונים בעולם פוסט מודרני.

קישורים רלוונטיים:

national-security.jpg

הספר מציע מבט מערכתי מרענן על שלל סוגיות הקשורות לביטחון הלאומי הישראלי - מערכת היחסים בין העם, הדרג הצבאי והדרג המדיני, היחס בין שאלות התועלת הכלכלית והאינטרס הלאומי ועוד. הספר אמנם עוסק בשאלות הביטחון אך רלוונטי מאוד לשאלות ציבוריות הרבה מעבר לצבא ולביטחון.


קישורים רלוונטיים:

איך הגענו לספר: הקדשה מהמחבר 🙂


המדף הארגוני

כותבת: גילי יובל243 עמ׳2012
הפעם עם הקובץ.jpeg

יש שתי דרכים להבין ארגונים. אפשר לעשות ניתוחים רשתיים ומערכתיים מורכבים, לאבחן, ולראיין ולכמת ולנתח, ואפשר לצחוק עליהם. גילי יובל התחילה את המסע של ״הפעם עם הקובץ״ כמחווה ליהודה אטלס (״הילד הזה הוא אני״) והמשיכה לספר שירה משעשע ומכאיב על עולם העבודה במאה ה-21, על להיות שכירה ואמא בעולם שהוא עדיין גברי כל כך.

טוב שלא שיחת וידאו

אֱלוֹהֵי הַמֶּאָה הָעֶשְׂרִים וְאַחַת,

שֶׁבָּרָא אֶת הַמַּייל וְהַדְּרַיְיב,

שֶׁמְּאַפְשֵׁר לַעֲבֹד

בְּכָל הַשָּׁעוֹת,

אֱלֹהֵי הַסְּטוֹרִי וְהַלַּיְיב.


אֱלוֹהִים שֶׁבַּשָּׁמַיִם,

אֲנִי יוֹצֵאת הַיּוֹם מֶקְדָּם.

נֶעֱלֶמֶת לִשְׁעָתַיִם,

מַבְטִיחָה לַחְזֹר לְכֻלָּם.


בְּטַח בָּעַצְמֵךְ כְּבָר שָׁכַחַתְּ

אֵיךְ מַפְרִידִים בֵּין קֹדֶשׁ לְחֹל.

אֱלוֹהִים,

הַפַּסִּים

שֶׁאֵצְלִי בַּוַּאטְסְאַפְּ

תָּמִיד נוֹצְצִים בְּצֶבַע כָּחֹל.


רַק עַל דָּבָר אֶחָד

אַתָּה חַיָּב לִי הֶסְבֵּרִים:

אֱלוֹהִים, לָמָּה בָּרָאתָ

אֲנָשִׁים שֶׁמִּתְקַשְּׁרִים.

עמ׳ 68.

המלצת קריאה: לקרוא את הכותרות (וגם לקנות וגם לתת במתנה)

קישורים רלוונטיים: עמוד הפייסבוק של המיזם: https://www.facebook.com/VeHaEved/

איך הגענו לספר: כנראה מהכתבה שהתפרסמה בהארץ לפני כמה שנים

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=הספריה_של_דואלוג&oldid=12375"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.